Hoe kies je de juiste kinderopvang?
Mijn naam is Esther van Veldhuijzen en de tijd met een steeds groter groeiende buik en alle onzekerheden en keuzes, ligt nog maar net achter mij. Hoe maak je in vredesnaam keuzes als de hormonsters door je lijf gieren? Been there, done that. Ik had het geluk dat ik werkzaam ben bij Kindercentrum Bzzzonder en daarvoor een gastouderbureau heb gerund. Ik deel graag mijn ervaringen en kennis. Als moeder zijnde en als professional zijnde. Gewoon omdat wij moeders zijnde (ook moeders-to-be) elkaar zoveel mogelijk moeten helpen!
Misschien ben je al weleens langs een kinderdagverblijf gewandeld toen je naar je werk fietste. Of heb je ze al eens in een speeltuin gespot tijdens het uitlaten van de hond. En wat dacht je toen? ‘Wat een gezellige boel’ of gingen gedachten als ‘dat nooit’ door je hoofd. Je zult echt niet de eerste zijn die eerst hard roept dat een kinderdagverblijf niet de voorkeur heeft en uiteindelijk zijn kind er met heel veel plezier naartoe brengt. De beste manier om kennis te maken met een kinderopvangorganisatie is een rondleiding plannen. Maar waar ga je nou als eerste kijken? En waar moet je op letten?
Allereerst is het handig om je zoektocht alvast online te beginnen. Of nee, wat nog handiger is om te bedenken wat jij belangrijk of zelfs doorslaggevend vindt voor de organisatie waar je je kindje gaat brengen. Is dat locatie? Ruime openingstijden? Kleinschalig? Weet je dat? Dan kun je je online zoektocht beginnen. Tip: zoek niet op goede kinderopvang, maar neem je eerder genomen keuze mee in je zoekterm. Elke kinderopvang zal van zichzelf zeggen dat het goede opvang is. Daarmee bereik je dus niet het juiste effect. Kinderopvang en kleinschalig of kinderopvang in de wijk waar je voorkeur naar uitgaat, gaat je een gerichter resultaat opleveren.

En hoe kijk je dan op een website? Ga niet alleen af op foto’s maar lees het verhaal van de kinderopvang, bekijk het pedagogisch beleidsplan (of vraag het op), check de kosten en last but zeker not least: check het inspectierapport. Elke kinderopvang is verplicht om een link naar het laatste inspectierapport te plaatsen. In zo’n inspectierapport staat veel informatie, mag je allemaal lezen, maar wat je het beste beeld op gaat leveren is het stukje verslag over het pedagogisch klimaat.
Rondleiding gepland? Nu kan het echte werk beginnen. Gevoel is het allerbelangrijkste. Daarnaast is het handig om je rondleiding te plannen op een moment dat er reuring is. Zo rond een uurtje of één als de meesten op één oor liggen geeft een heel ander beeld dan rond de klok van twaalf als de kinderen hun bammetjes eten. Tijdens de rondleiding kun je vragen naar het voedingsbeleid, de haal- en brengtijden, de manier waarop de ontwikkeling van kinderen vastgelegd wordt, hoe ontwikkeling gestimuleerd wordt, wat voor uitstapjes er gemaakt worden en hoe er omgegaan wordt met het vier-ogenprincipe. Je hoopt het natuurlijk nooit, maar stel dat je kindje extra zorg nodig heeft, is hij/zij dan ook welkom? Inclusieve kinderopvang (kinderen met en zonder extra zorgvraag samen op één groep) komt steeds vaker voor in Nederland. Heel waardevol! Zorg ervoor dat geen hemd meer aan het lijf zit aan het eind van jouw rondleiding. Tenslotte gaat het om jouw kindje wat je een vertrouwd gevoel achter wilt laten als jij weer aan de slag gaat!