Slapen in de buitenlucht

Bij Bzzzonder hebben we natuurlijk slaapkamers waar de kinderen uiltjes knappen, maar daarnaast hebben we ook buitenbedjes waar we zoveel mogelijk gebruik van maken. Buiten slapen is namelijk heel gezond voor de groei van de longetjes, ontwikkeling van de luchtwegen en de aanmaak van vitamine D. Over het algemeen knorrepotten de kinderen buiten nóg lekkerder doordat ze er omringd zijn door natuurlijke geluiden, zoals: fluitende vogels, ritselende takken en het geluid van lieveheersbeestjes die aan bloemblaadjes knabbelen. Okay, dat laatste is misschien wat overdreven, maar je begrijpt wat we bedoelen.

Veilig dutten

Onze buitenbedjes voldoen aan alle gestelde eisen en worden ieder jaar opnieuw door onze technische bijen gekeurd. We laten onze dotten alleen in een buitenbed slapen met toestemming van ouders. Net als met binnendutjes, hebben we ook vaste regels omtrent slapen in de buitenlucht. Wat dan zoal? Ieder kwartier kijken we even bij het kind en de open zijde van het bed is steevast naar de groepsruimte toe gedraaid. We plaatsen het buitenbed altijd uit de wind en uit de zon. Voelen de voetjes een beetje koud aan, dan zorgen we voor extra kleding en zijn de voetjes klam dan trekken we juist iets uit. Wanneer het warmer is dan achtentwintig graden, dan slapen onze dromelotten binnen. Om de temperatuur goed te kunnen controleren, hangen we een thermometer in het bedje. Op koudere dagen verwarmen we het bedje voor met een kruik en wanneer het meer dan vijf graden vriest, leggen we de kinderen alleen binnen te rusten. Is een kind niet helemaal lekker, dan overleggen we opnieuw met ouders of het raadzaam is om hun kroost buiten te laten slapen of dat we liever kiezen voor de slaapkamer. Bij koorts laten we de kinderen sowieso binnen slapen.

Indutten

Het ene kind valt al brabbelend in slaap, een ander zachtjes huilend en weer een ander heel hard huilend. Hoe we daar mee omgaan? Dat verschilt per kind, per ouder en per situatie. Soms kan het nodig zijn om een kindje wat langer te laten huilen voordat het toegeeft aan de slaap die het zo hard nodig heeft. Ook wanneer we in overleg met ouders een kind wat langer laten huilen, nemen we uiteraard ieder kwartier even een kijkje bij het kind. Stel dat je langs een locatie loopt en je hoort vanuit een buitenbed een kind huilen, dan kunnen we ons voorstellen dat je daar wat onrust door kan ervaren. Je mag erop vertrouwen dat we telkens even bij het kindje kijken en het heel goed in de gaten houden. Ook al zie je ons misschien niet vanuit de positie waar je het bedje ziet, we zijn er hoor!

Hetgeen we je hierboven allemaal verteld hebben, is een globale omschrijving van onze richtlijnen omtrent het buiten slapen. We hebben alles heel gedetailleerd vastgelegd in ons ‘protocol buitenslapen’ die we je op verzoek met alle liefde toesturen. Mocht je nog vragen hebben, stuur dan gerust een mailtje naar info@bzzzonder.nl. Het kan zijn dat we dan nét een buitenluchtdutje aan het doen zijn, maar dan reageren we zodra we weer wakker zijn.

Zzz…